22 juni, Custer

Als je wild wilt spotten, moet je eigenlijk rond zonsopgang of zonsondergang het Custer State Park in. De zon kwam vanmorgen op om 5.20 uur. Dit vonden we iets te vroeg. Half 8 vertrekken we, om de Wildlife Loop Road te gaan rijden. Vandaag zal het niet zo’n warme dag worden als gisteren.

Het ontbijt bij het hotel hebben we overgeslagen. Gisteren hebben we wat flakes en melk gekocht en we gaan dit ergens onderweg wel nuttigen. Ook hebben we nog wel wat crackers en jam en kaas. Ook altijd lekker.

We hadden een tip gelezen dat je vanaf Mt. Coolidge Outlook een mooi zicht zou hebben op Crazy Horse Memorial (zie info verderop in verslag).

Toevallig komen we deze outlook tegen. Via een dirty road reden we een behoorlijk stuk omhoog. Het zicht op Crazy Horse Memorial valt ons niet zo mee. We dalen weer en vervolgen onze weg. Vanmiddag gaan we sowieso Crazy Horse Memorial van dichterbij bekijken.

Verder onderweg komen we nog een paar buffalo’s tegen, een marmot, prairidogs, ezels (burro’s) en pronghorns. 

We stoppen voor een sanitaire stop bij het nieuwe Visitor Centre en bekijken daar nog een IMAX film over Custer State Park. Was mooi en interessant. Op de parkeerplaats kon Harry het niet laten om een foto van twee prachtig opgepoetste Harleys te maken. In het park kom je veel motorrijders tegen. 


Even iets verderop stoppen we bij een picknickplek om te ontbijten, het is dan al 10 uur. 

Daarna draaien we de Needles Highway op. Prachtige Scenic drive. In het begin is het nog niet heel spectaculair, maar later is het fantastisch. Best smalle weg en langs hoogtes rijdt je langs hoge, steile rotsformaties. Ze steken als naalden uit de grond, vandaar de naam Needles. 

Bij een van de uitzichtpunten, lopen we een stukje off road. Hier komen we gezin tegen die ons tipt, dat er om de hoek dieren te zien zijn, met jongen. We begrepen niet wat voor dieren zij bedoelden, dus zelf maar even gaan kijken. Wauw …. wat speciaal …. berggeiten met jonkies!!!! Harry waagt het er op, klimt nog wat verder en maakt verschillende foto’s.

Weer verder, rijden we door een heel smal tunneltje, uitgesneden uit de rotsen. Je kon hier net met 1 auto doorheen, zo smal.


Direct erna weer een stop, waar weer wat mooie foto’s gemaakt konden worden, waaronder the Needle Eye (rots in de vorm van een naald).

Niet veel later komen we aan bij Sylvan Lake. Een idyllisch liggend meertje tussen de hoge rotsformaties. Het is inmiddels 12 uur, hoogste tijd voor ons eerste bakje koffie.


Dan een rondje meer …. spectaculair!!! Elke keer weer prachtige uitzichten. 

We lopen al met al een uur en gaan op naar Crazy Horse Memorial.

Het Crazy Horse Memorial is de grootste sculptuur ooit door mensen gemaakt. Het beeld stelt de belangrijke indianenleider Crazy Horse voor, zittend op een paard. Op dit moment is alleen het gezicht van Crazy Horse helemaal klaar, aan zijn torso, zijn armen en het paard wordt nog volop gewerkt. Het sculptuur krijgt een lengte van 195 meter en is 171 meter hoog. Het hoofd alleen al is 26 meter hoog.

Het project is een antwoord van de Native Americans op de nabijgelegen sculptuur Mount Rushmore, waar de hoofden van vier Amerikaanse presidenten zijn te zien. Het belangrijkste verschil tussen beide monumenten is dat Mount Rushmore voor een belangrijk deel is gefinancieerd door de overheid, terwijl de bouw van Crazy Horse Memorial geheel wordt bekostigd door middel van giften en entreegelden. Vanwege de omvang en de beperkte financiële middelen is de bouw van Crazy Horse Memorial een bijzonder tijdrovend project; de werkzaamheden zijn gestart in 1948 en het zal naar verwachting nog vele tientallen jaren duren voordat het beeld af is.

We lopen het bezoekerscentrum binnen en hebben een best wel indrukwekkende film over de historie en bouw van het project in het theater bekeken. Buiten hadden we al gezien dat je met een bustoer mee kon voor 4 dollar pp. Dit hebben we maar gedaan. We hadden er niet zo goede hoop op dat het wat zou toevoegen, maar dit viel erg mee. Het was een leuke, niet te lange rit en je kon het sculptuur goed zien. Als je er toch bent altijd doen.


Daarna nog rondgelopen in het mooie grote bezoekerscentrum.


Op de foto hierboven is goed te zien hoe het sculptuur uiteindelijk moet worden. Crazy Horse Memorial ligt niet ver van ons hotel. Tegen 16.00 uur zijn we dan ook al terug. Het is heerlijk weer om buiten een bakkie koffie te drinken.

Tegen 18.00 uur gaan we naar Custer om wat te eten. Eerst gaan we de auto vol tanken en nog wat boodschapjes inslaan. We gaan bij de Black Hill’s Burger & Bun eten. Het is erg druk. Gelukkig zijn we met zijn tweeën en kunnen bij andere mensen aan een lange tafel aanschuiven. We zitten naast een stel Amerikanen. Waarmee we gezellig aan de praat komen. De burgers smaken erg lekker. Een aanrader. Ze staan als restaurant in Custer op tripadvisor terecht op nummer 1. Na afloop lopen we nog even door het centrum en keren daarna terug naar ons hotel.

Morgen verlaten we Custer en gaan we Badlands National Park bezoeken. Vervolgens rijden we via Wall Drug Store naar Deadwood. Daar verblijven we 1 nacht.

Gereden km’s : 117 km

Temperatuur: 25 graden

2 gedachtes over “22 juni, Custer

  1. Oost

    Schitterende foto’s elke avond weer even kijken wat jullie beleeft en gezien hebben. Ook wij kijken weer naar morgen uit. Groetjes vanuit een donderend Dronten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s