26 juni, Cody-Gardiner

Dat is eens anders wakker worden, de wekker gaat om 7.45 uur. Even bijkomen en dan het bed uit. Harry kijkt even bij het ontbijtbuffet en pikt wat bananen mee. We verlaten goed 9.00 uur Cody, via road 120 richting Red Lodge. Als we al even onderweg zijn, rijden we de staat Montana binnen.

Vlak na het plaatsje Bearcreek zien we aan de rechterkant de restanten van oude mijngebouwen, The Smith Mine.


Hier heeft in 1943 een ramp (explosie) plaats gevonden, waarbij 74 mensen zijn omgekomen, 3 personen hebben de ramp overleefd. “The Smith Mine disaster” was de ergste kolenmijnramp in de staat Montana. De mijn is nooit meer heropend.

10.25 uur zijn we in Red Lodge. We gaan hier even ontbijten bij Coffee Factory Roasters. Heerlijke koffie en een croissantje met ei en bacon smaakt ook goed. Het is een leuke, vriendelijk plaatsje. Niet zo groot, gemoedelijk. Het trekt ons meer dan Cody. 

Als we Red Lodge verlaten richting de Beartooth Highway, denken we dat we goed rijden, maar rijden zelfs tweemaal verkeerd. We komen nog wel een mooie typische Amerikaanse schuur tegen.

Na de verkeerde weg genomen te hebben komen we terug in Red Lodge en vullen daar meteen de tank van de auto vol. Dan kunnen we meteen de voorruit goed schoonmaken. Daarna vervolgens we onze weg weer en pakken wel de goeie route, de Beartooth Highway.


Een van de mooiste scenic drives in de Verenigde Staten, de Beartooth Highway. Deze zogenaamde All-American Road, biedt een adembenemend uitzicht op de Absaroka en Beartooth Mountains en hoge open alpine plateaus bezaaid met talloze gletsjermeren, beboste valleien, watervallen en wilde dieren. De Beartooth Highway, met wegnummer 212, loopt van Red Lodge naar de North-east entrance van Yellowstone. Het hoogste punt van deze weg ligt op ruim 3300 meter hoogte.In verband met de vele sneeuwval is de Beartooth Highway slechts gedurende een klein aantal maanden per jaar geopend. 

Na een aantal kilometers rijden op de Beartooth Highway, gaan we echt klimmen.


 Via verschillende switchbacks (haarspeldbochten) klimmen we tot boven de boomgrens. Prachtige vergezichten over de bergen, waar nog veel sneeuw te vinden is. We maken diverse fotostops. 

Op 1 plek op de Beartooth Highway zijn veel chipmunks (soort eekhoorntje). Ze worden goed verwend door de toeristen. Ze eten zelfs uit je hand.

We komen regelmatig racefietsers tegen. Met grote inspanning proberen ze de Beartooth Highway te bedwingen. Deze fietser is bijna op het hoogste punt van deze weg, namelijk 10947 feet. Dat is 3337 meter. Dit punt heet de Beartooth Pass.

1 van de sneeuwschuivers die de Beartooth Highway sneeuwvrij heeft gemaakt, staat nog boven op de Beartooth Pass.


Op de weg naar beneden, richting Cooke City, komen we langs mooie bergmeren en een waterval.


We stoppen nog even bij de Top of the World shop, daar kopen we wat drinken en candybars en vervolgen onze weg richting Cooke City en vervolgens staan we om 15.00 uur bij de Noordoost ingang van Yellowstone National Park.

Yellowstone National Park is het oudste nationaal park ter wereld en een van de grootste nationale parken van de VS. Het park bestaat al sinds 1872. Het is een vulkanisch plateau waar duizenden heetwaterbronnen en geisers nog steeds actief zijn. Het is een van ’s werelds grootste plekken om wildlife te spotten.

Na een aantal kilometers rijden we door Lamar Valley. In deze mooie vallei kun je veel wild spotten. Het duurt niet lang of we zien kuddes met honderden buffalo’s lopen. Indrukwekkend om te zien. We zien een paar de weg oversteken. Ze trekken zich niets van de auto’s aan.


We rijden langs de Lamar river en zien op eens heel veel mensen met verrekijkers en fototoestellen kijken. Er schijnt een beer te lopen. Helaas, wij zien hem niet. Weer iets verder zien we hetzelfde ritueel. Nu gaat het om een adelaars nest in een boom. Die zien we wel goed. Met de verrekijker kunnen we de adelaar in het nest zien zitten. Op de onderstaande foto is het nest te zien. De pijl wijst op de adelaar.


Bij Tower-Roosevelt kopen we een bakkie koffie en eten 1 van de koeken die we bij de bakkerij in Red Lodge hebben gekocht op. Vervolgens rijden we een stukje richting Canyon. Na een paar kilometer is aan de linkerkant van de weg een parkeerplaats. Daar is de Tower waterval te bewonderen die met grof geweld 40 meter diep de Yellowstone river instort.Rond half zes vertrekken we richting Gardiner. Hier is onze volgende overnachting. We komen nog langs Mammoth Hot Springs, waar we morgen gaan kijken, en rijden het park uit via de Roosevelt Arch. Het is de historische toeganspoort, gekenmerkt door de monumentale stenen. De poort is in 1904 gebouwd. Het is de noordelijke ingang. Gardiner ligt net buiten Yellowstone National Park. Om half 7 zijn we bij ons hotel en checken in.

In Gardiner eten we bij de Corral. We eten er een, jawel, een hamburger met frites. Deze keer niet echt bijzonder. Bij de naastgelegen supermarkt kopen we nog wat eten en drinken voor morgen. 

We verblijven voor 1 nacht in de Rodeway Inn.

Morgen is onze eerste volle dag in Yellowstone National Park. Via Mammoth Hot Springs, Norris eindigen we in Canyon Village waar we overnachten. 

Gereden km’s: 350 km

Temperatuur: Maximaal 26 graden.

Een gedachte over “26 juni, Cody-Gardiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s