26 februari; Big Bend National Park

Vanochtend gaan we er om half 9 uit. Het is koud buiten. Om 9 uur vriest het nog -4. Het is wel zonnig, met een matige wind. We eten ons ontbijtje op wat we gisteren in de winkel gekocht hebben. Cornflakes en een yoghurttoetje.

Rond 10.15 uur gaan we een stukje rijden. We rijden de Chisos Basin road uit en slaan linksaf de weg in richting Lajitas. Even verder gaan we al rechts de Grapevine Hills Road in. Dit is een witte gravel/stenen weg die 12.4 km lang is en naar de parkeerplaats van de Grapevine Hills Trail loopt. In het begin rijdt de weg nog aardig, maar de laatste km’s is het hobbel de bobbel. Onderweg tijdens de 30 minuten die we over de weg rijden schiet er op eens een coyote de weg over. Mooi om te zien. Als we er zijn parkeren we de auto op de parkeerplaats. Deze is bijna vol. De trail is 3.2 km. Heen en terug. Op het einde moet je flink klimmen om bij de zogenaamde Balanced Rock te komen. Hoe dat gaat zien we later.

We beginnen de trail en lopen door weer een heel ander landschap. Dit maal links en rechts heuvels met daarop en er tussen grote granieten rotsblokken. In Amerika noemen ze die rotsblokken boulders. Met het zonlicht die daar op schijnt geeft dat prachtige effecten.

Het is 4 graden, maar door de zon valt het met de kou mee. We lopen de eerste 1200 meter over een soort zandpad tussen de begroeiing en de boulders door. Prachtig. Op het einde daarvan begint het echte werk. We zien verschillende mensen al omhoog klauteren. Ingrid blijft samen met een Amerikaanse vrouw beneden. Harry gaat de uitdaging aan. Het is flink klauteren, maar is te doen. Op het einde volgt dan de beloning. Het uitzicht op Balanced Rock. Een rotsformatie waarin 1 granieten blok rust op 2 andere.

Balanced Rock.

Beneden is het uitzicht op het dal ook erg mooi.

Uitzicht vanaf boven.

Als we weer samen beneden zijn lopen we hetzelfde pad weer terug. Hobbel de bobbel met een witte stofwolk achter onze Nissan Kicks aan terug naar de hoofdweg.

Alvorens we terug gaan naar Chisos Basin tanken we onze auto bij Panther Junction. De benzine is hier overigens een stuk goedkoper dan bij Lajitas.

Om half 2 zijn we terug. We gaan even lunchen in het restaurant. Het eten smaakt hier prima. Na het eten gaan we de Window View trail lopen. Deze is ca. 500 meter en loopt over een mooi verhard pad met uitzicht op de bergen van het Chisos Basin. Je kijkt tussen twee bergwanden door naar het dal erachter.

We gaan na de wandeling naar onze lodge. Ingrid blijft in de lodge en Harry gaat nog de Window trail doen. Deze trail is heen en terug, 9.4 km. De wandeling daalt helemaal af het dal in. Daar loop je door begroeiing, een stuk bos met uitzichten op de hoge bergtoppen van Chisos Basin.

De laatste 500 meter loop je langs een heel klein stromend beekje. Er zijn trappen uit de rots gehakt waar over je heen kan lopen. Op het laatst kun je niet verder. Het water van het beekje valt zo’n 30 meter door een spleet naar beneden. Het punt hier wordt “The Window” genoemd. Het uitzicht is hier fabuleus mooi.

De heen weg was bijna alleen maar dalen. Dat betekent de weg terug dus stijgen. Best pittig. Onderweg veel vogels en af en toe een paar roadrunners gezien. Harry is om 17.00 uur terug bij de lodge.

Iets voor zevenen bekijken we de zonsondergang bij de View Trail.

We doen daarna nog even boodschappen in de supermarkt. Vanavond eten we net als gisteravond in onze lodge.

Ook vanavond is de sterrenhemel weer prachtig te bewonderen.

Het weer vandaag. De dag begon ijskoud met -4 graden in de vroege ochtend bij een matige wind. Maximum temperatuur 6 graden. Wel een zonnige onbewolkte dag. Morgen beloofd weer warmer te worden.

We hebben vandaag 51 km gereden. Morgen verlaten we dit prachtige park. We hebben veel gezien. Veel verscheidenheid aan natuur. Een erg rustig park. Tijdens wandelingen kom je maar weinig mensen tegen. Heel wat anders dan in de bekendere Nationale Parken van Amerika, waar het soms file wandelen is.

We rijden morgen via het plaatsje Marathon naar Del Rio. Ongeveer 4 uur rijden.

De route van vandaag.

3 gedachtes over “26 februari; Big Bend National Park

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s