22 februari; Orlando

Vandaag gaan we een dagje naar het John F Kennedy Space Center in Cape Canaveral. Omdat het ruim 1,5 uur rijden is hebben we de wekker vroeg staan. We ontbijten in onze villa, waarna we om 8.45 uur vertrekken richting Cape Canaveral. We tanken de auto onderweg nog even vol bij een Mobil pomp.

De route hebben we weer in Google Maps gezet. We hebben voor de vakantie de hele kaart, van het deel van Florida waar we rondreizen, gedownload. Ideaal.

Onderweg moeten we regelmatig stoppen voor een tolweg. Het zijn geen grote bedragen (tussen de 1 en 2 dollar per keer) maar toch als je het bij elkaar op telt tikt het wel aan. Het schijnt dat je via een aparte rijbaan prepaid of met gebruik van de sunpas zo kunt doorrijden, maar dat durven we niet aan. Alhoewel we twee keer toch per ongeluk via de prepaid rijbaan gaan. Afwachten hoe dat bij de autoverhuurder afloopt.

Bij de ingang van het JFK Space Visitor Center betalen we 10 dollar parkeergeld.

Rond 10.30 uur zijn we op de parkeerplaats van het Space Center. We hebben een dag eerder via internet al kaartjes besteld. Scheelt toch 5 dollar per kaart. Alsnog betalen we 52 dollar per kaart.

Om 11.00 uur zijn we binnen. Bij de entree zien we het bekende NASA logo.

We zien buiten ook indrukwekkend grote raketten staan. De zogenaamde Rocketgarden. Hier staan de raketten uit de begintijd.

Vanaf 1957 word de basis gebruikt voor het lanceren van raketten.

Het eerste wat we willen doen is een bustour langs o.a. de lanceerplatforms. We wachten ca. 10 minuten, waarna we de bus in kunnen. Onderweg vertelt de buschauffeur wat over de bezienswaardigheden onderweg en we krijgen ook videofilms te zien, waardoor we nog meer te weten komen over de lancering platforms etc.

In het begin rijden we met de bus langs de immens grote Vehicle Assembling Building (VAB). In dit gebouw wat nog groter is als de Empire State Building werden de raketten en Spaceshuttles geassembleerd. Het dak is net zo groot als een voetbalstadium en dan kan er ook nog een parkeergarage bij. Nu worden daar ook de nieuwe raketten opgebouwd.

We rijden daarna langs de lanceerplatforms 39A en 39B, waar de Apollo en Spaceshuttles zijn gelanceerd, maar ook langs de platforms waar de toekomstige raketten worden gelanceerd. Zoals het SpaceX programma, waar o.a. de directeur van Tesla in de toekomst een reis naar Mars wil maken.

Een dag eerder is er vanaf een ander lanceerplatform nog een lancering geweest. Komend jaar verwacht men meer lanceringen te doen vanaf Cape Canaveral.

Halverwege de bustour stoppen we bij het bezoekerscentrum van de Saturn V. Bij aankomst krijgen we eerst een korte film te zien van hoe het allemaal is begonnen met het Saturn V/ Apollo programma. In een volgende zaal zien we de lancering van de Apollo 8 vanuit de controleruimte. Daarna komen we in we grote hal waar een van de nog nooit gelanceerde Saturn V rakket staat tentoongesteld

Indrukwekkend om te zien. Over alle Apollo missies wordt informatie gegeven op informatieborden.

De maanlander.

Capsule van Apollo 14

In een derde video ruimte word getoond hoe de eerste man op de maan landde. De video’s hier bekijken is zeker de moeite waard en duurt niet lang.

Het is inmiddels 13.30 uur en we eten wat in Moonrock Café. We kopen nog wat in de souvenirswinkel en gaan dan met de bus terug naar het Visitor Center. Elke 10 minuten rijdt er een bus dus je hoeft niet lang te wachten.

We gaan dan naar de hal waar we de Atlantis Spaceshuttle van dicht bij kunnen bekijken. Ook hier bekijken we eerst twee video’s over hoe men op het idee kwam om met een Spaceshuttle de ruimte in te gaan, waarna een deur open gaat en we de Spaceshuttle echt van dichtbij kunnen bekijken.

Er is hier in dit gebouw van allerlei informatie te vinden over de Spaceshuttle.

De tijd vliegt om. We willen eigenlijk nog wel koffie of iets dergelijks drinken maar alle eet- en drinkgelegenheden zijn al rond 15.00-16.00 gesloten, behalve een klein tentje waar je ijs kunt kopen. Dan doen we dat maar.

Er is ook nog een IMAX theater waar 3D films worden afgespeeld. Ook hier zijn we te laat voor. We besluiten dan maar om het park te gaan verlaten. We lopen nog wel even door Rocketgarden alvorens we rond 17.00 uur vertrekken vanaf de parkeerplaats.

We willen graag eten bij de Cheesecake Factory. Deze zit in de Millenia Mall, een groot modern winkelcentrum in Orlando. Vanaf het Spacecenter is het 45 minuten rijden. Het is intussen wel druk op de weg aan het worden. Om 18.00 uur komen we aan bij de Millenia Mall.

Milennia Mall

De Cheesecake Factory (restaurant) zien we al. Het is er druk. De naam zegt het al, ze verkopen hier cheesecakes, en er is heel veel keuze. We willen eerst gewoon wat eten. De cheesecakes komen later. We reserveren en kunnen rond 18.45 uur aan tafel. Op de menukaart is genoeg keuze, van hamburgers tot Italiaanse gerechten. Het eten smaakt goed.

Op onderstaande foto is te zien hoeveel keuze aan verschillende smaken cheesecakes er zijn. We maken een keuze en nemen de cheesecakes mee voor bij de koffie later in onze villa.

Op de terugweg naar onze villa is het erg druk op de weg. Uiteindelijk zijn we om 21.15 uur thuis, Rianne en Albert komen wat later, want zij doen nog wat boodschappen.

De cheesecakes smaakten goed bij de koffie. De restanten bewaren we voor morgen.

Vandaag hebben we 252 km gereden. Het was een lichtbewolkte dag bij een temperatuur van 30 graden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s